topnew heb

למה ארכיאולוגיה?

digging hearthמהי ארכיאולוגיה?

מי היו אבותינו בשחר האנושות וראשית התרבות?

במה הם היו שונים או דומים לנו אז ומאז - אל ימי המקרא ומעבר להם?

איך הם חיו?

מתי ולמה חלו שינויים בנוף התרבות של הארץ?

האם ניתן לעלות על עקבותיהן של אומות נשכחות, מלחמות ומאורעות אחרים שעיצבו את פני העולם העתיק - ואיך הן משפיעות על גורלנו אנו?

מהם המאפיינים החומריים של זהויות תרבותיות ולאומיות שונות בהיסטוריה?

הארכיאולוגיה חוקרת את התרבויות הקדומות שהתקיימו בארץ ובעולם באמצעות התרבות החומרית שבני אדם השאירו אחריהם (מבנים לסוגיהם וחפצים). אין באפשרותנו לשוחח עם נושאי מחקרנו ולכן אנחנו מנסים "לדובב" את המבנים והחפצים שקדמונינו השאירו מאחריהם. זו במידה רבה עבודת בילוש שאוספת נתונים בשטח, מעבדת אותם ומנסה לשחזר את הפעולות של הקדמונים, את רצונותיהם, אמונותיהם, צרכיהם.

מה לומדים בחוג לארכיאולוגיה?

הלימוד מתחלק לשניים. מצד אחד לימודים תיאורטיים שונים, ומן הצד השני עבודה מעשית. הלימודים התיאורטיים עשויים להיות בחלקם שיעורים מקיפים על תרבות זו או אחרת, ומצד שני פרטניים מאוד, כמו קריאת כתובות עבריות עתיקות. השיעורים המעשיים נערכים בחפירות באתר העתיקות, בסקר הארכיאולוגי או במעבדה. הלימודים בחוג לארכיאולוגיה מקנים ידע רחב ומקיף במגוון נושאים הקשורים לארכיאולוגיה של הארץ, הארצות השכנות וארצות אגן הים התיכון - מן העידן הפרהיסטורי ועד ימי הביניים. תחומי הלימוד מגוונים, גם מבחינת התקופות וגם מבחינת הנושאים הנלמדים: ארכיאולוגיה של כל התקופות - משחר האנושות, תקופת המקרא, ימי בית שני, ימי המשנה והתלמוד, התקופה המוסלמית ושלטון הצלבנים. תחומי הלימוד מגוונים גם מבחינת הנושאים הכוללים תחומים ומדעים המשולבים במחקר הארכיאולוגי המודרני. למה ללמוד בחוג לארכיאולוגיה בחיפה? החוג לארכיאולוגיה בחיפה הוא חוג מוביל לארכיאולוגיה בארץ. החוג מציע תוכניות לימודים מגוונת לתואר ראשון, שני ודוקטוראט והוא אחד החוגים הטובים והפעילים ביותר באוניברסיטה. מאחר שבמקרים רבים העבודה בחוג מתקיימת בעבודת צוות, אין ספק שהחוג לארכיאולוגיה הוא בין החוגים המגובשים ביותר שישי באוניברסיטה והוא מתייחד באווירה משפחתית וחברית וקשר אישי חם.

החוג לארכיאולוגיה בחיפה חזק במיוחד בתוכנית הלימודים הרב-תחומית שבו אנו שמים דגש על נושאים חדשניים ושיטות מחקר חדשניות: בין השאר חקר עצמות בעלי חיים (ארכיאו-זואולוגיה), חקר מתכות (ארכיאו-מטלורגיה) וחומרים עתיקים אחרים, גיא-ארכיאולוגיה, חקר אתרי חוף ומערכות מסחר, פלינולוגיה (חקר אבקת פרחים מאובנת), שיטות לשחזור הסביבה והאקלים, שיטות תארוך, שילוב ארכיאולוגיה ומדעי המחשב. החוג לארכיאולוגיה בחיפה מקיים גם תוכנית ייחודית בתחום שימור אתרים ארכיאולוגיים, כולל קורסים מעשיים להכשרת משמרים. תחומים אלה, שחלקם נלמדים רק בחיפה ולא במוסדות אחרים, מעשירים את ארגז הכלים של הארכיאולוג וחושפים אותו לשיטות העבודה המתקדמות ביותר בתחום.

המרצים-חוקרים בחוג לארכיאולוגיה בחיפה עוסקים במחקר מגוון. כל אחד מן החוקרים קשור בחפירה זו או אחרת במקום כלשהו בישראל )למשל: מערות הכרמל, דור, סוסיתא, ירושלים, שקמונה, מראשה( ולאחרונה גם בקווקאז (בגיאורגיה וארמניה)

יש בזה עבודה?

בוודאי. שטחה של מדינת ישראל זרוע אתרי עתיקות. בעידנים קדומים היה אזור זה פרוזדור המעבר של האדם הקדמון מאפריקה לאסיה ולאירופה. אחר כך, מיקומה במרכזה של "הקשת הפוריה", בין המעצמות של העולם העתיק (מצרים, אשור בבל, פרס, יוון ורומא), ביסס את מקומה גם בתולדות העולם העתיק. שטח הארץ הוא הצפוף ביותר בעולם באתרי עתיקות לקמ"ר. מצד שני מדינת ישראל נתונה לפיתוח מואץ כבר קרוב למאה שנה. הפיתוח מבורך אבל הוא מהווה סכנה לאתרי העתיקות. לכן מגן חוק העתיקות על אתרי העתיקות. את החוק אוכפת רשות העתיקות באמצעות עובדיה וחוקריה הרבים.

רשות העתיקות היא המעסיק הגדול ביותר של ארכיאולוגים בישראל, ואחריה באים מכוני המחקר באוניברסיטאות. ארכיאולוגים גם מועסקים במוסדות אחרים ובהם מוזיאונים. בשנים האחרונות עלתה מאוד המודעות לשימור אתרי העתיקות וחפצים עתיקים, ורבים בוחרים לעסוק בענף זה של הארכיאולוגיה. באים ללמוד ארכיאולוגיה לתואר מתקדם גם מורים במגמת לימודי ארץ- ישראל, מורי דרך, ושומעים חופשיים. בוגרי החוג לארכיאולוגיה מקבלים הכשרה לעבודת שדה ארכיאולוגית בחפירות ובסקרים, הכשרה לעבודה ברשות העתיקות, ברשות הטבע והגנים ובמוסדות מחקר אקדמיים. החוג מכשיר גם כח אדם מיומן ואיכותי לתעסוקה במוזיאונים, בהוראה בבתי ספר )שיעור של"ח ועוד(, בהדרכה ובתיירות בארץ ובעולם.

מבזקים

לפרטים

אנו מציעים תכנית ייחודית למורי דרך, בשילוב עם החוג לגיאוגרפיה או החוג ללימודים רב-תחומיים

לפרטים

ברכות לגב' לי פרי-גל, דוקטורנטית של החוג (בהנחיית פרופ' גיא בר-עוז וד"ר עדי ארליך) על זכייתה במלגת רוטשילד היוקרתית לפוסט דוקטורט!!

ברכות לתלמידות המ"א : תמר שובל וחן בן-ארי על זכייתן במלגת העידוד על סך הצטיינותן בב"א!